Babynamen

Dé babynamen trends van 2020 lees je hier!

DE ZOEKTOCHT

Op zoek naar een naam voor jullie baby(‘s). Lastig en leuk. Wij hebben in dezelfde zoektocht gezeten in 2019. Voordat we wisten wat het geslacht zou zijn, had ik al een heel lijstje in mijn telefoon staan. Voor een meisje leek (lijkt!) een dubbele naam mij erg leuk: Isa-Beau, Saartje-Bo, Sammy-Roos. Mijn partner vond dit helemaal niks. Voor een jongen hadden we meerdere overeenkomsten qua wat ons leuk leek. James vonden wij altijd erg leuk, maar dat werd de naam van ons lieve knappe neefje. Storm hadden we altijd als jongensnaam in gedachten, dus dit zou het dan worden als het bij de echo een jongen zou blijken. Maar zoals jullie zelf zullen gaan merken in de zoektocht naar ‘de’ naam voor jullie kindje: wat je vooraf voor ogen hebt als naam, kan tijdens de zwangerschap toch anders voelen en helemaal veranderen. Zo kwam Davey ineens met de naam Frenkie. Een stoere, lieve en ondeugende naam. Ik was wat huiverig en stelde mezelf constant de volgende vragen: is dit wel echt een leuke naam? Wat als hij later een bepaalde baan gaat krijgen, is Frenkie dan nogsteeds een leuke naam? Of gaat hij zich hiervoor schamen? Moeten we hem niet gewoon Storm noemen?

DE UITEINDELIJKE KEUZE

Na een aantal maanden zwangerschap noemden we de baby altijd Frenkie. En dit werd voor mij zo gewoon, dat ik uiteindelijk geen andere naam meer voor kon stellen. De antwoorden op mijn vragen waren eigenlijk heel simpel. Ik hield mij voor ogen: vroeger heette opa’s en oma’s Piet en Nel. Later zal niemand meer opkijken van een opa of oma die Nora of Mees heten. Ondanks dat ik ondertussen overtuigd was van de naam Frenkie, hielden we het tot de bevalling toch open: of Storm of Frenkie. Maar bij de geboorte was het duidelijk: dit is een Frenkie! Wel heeft Frenkie als 2e naam op zijn paspoort Storm gekregen. Ik zelf heb geen doopnamen/meerdere namen en als er post binnen komt, ben ik altijd jaloers op mijn partner die daar mooi een rijtje voorletters voor zijn achternaam heeft staan. Wij hebben hier dus bij Frenkie bewust voor gekozen. Om de voorletters, maar ook omdat ik vernoemingen erg leuk en bijzonder vind. Frenkie had Davey vooral in zijn hoofd, omdat hij dit gewoon een mooie stoere naam vond. Maar Frenkie is ook een vernoeming naar Davey’s vader (Frank) en Davey’s broer die als doopnamen Franciscus Junior heeft. Frenkie’s 3e naam op zijn paspoort, achter Storm, is Wilhelmus. Dit is een vernoeming naar mijn vader. Dit laatste vond ik mooi, omdat ons kind de achternaam ging dragen van mijn vriend. Ik wilde er toch iets van mijn eigen vader/familie in terug laten komen.

Veel mensen hebben hier een verschillende kijk op. Zo heeft mijn zus gekozen voor geen vernoemingen of doopnamen: een voornaam en een achternaam. Mijn ouders destijds ook: mijn moeder had een hekel aan de reeks met namen die zij altijd moest opnoemen in de klas. Bij vriendinnen zie ik dit ook terug. Maar toch ook weer steeds meer mensen in mijn omgeving kiezen meerdere namen, vaak als vernoeming naar een familielid.

TREND

Ik zelf was ook wel bezig met de trend qua voornamen. Ik wilde bewust geen trendnaam. Zo leek ons Mees of Mace ook een erg leuke jongensnaam. Maar tijdens wandelingen bij ons in de wijk, zag ik veel geboorteborden (ook bij ons te bestellen trouwens ;-)….) hangen met Mees. Ook staat Mees in de top 10, voor ons een keuze om niet voor deze naam te gaan. Ik zag het al voor me dat mijn kind dan op school Mees 3 werd genoemd, omdat er 2 anderen kids in zijn klas zitten die ook Mees heten. Anderen vinden het juist leuk als hun kind een trend-naam heeft.

Nu we het over trends hebben, ben ik eens gaan kijken wat de trends zijn qua namen voor 2020. Wat ik vooral terug kan vinden op internet, is dat dezelfde babynamen populair blijven als de jaren hiervoor. Of in ieder geval, dit is de voorspelling, je weet maar nooit. Het gaat voor zowel jongens als meisjes vooral om korte stoere namen die het meest populair zijn en blijven. Zo is Mila al jaren heel populair bij meisjes (mijn lieve nichtje heet Mila), maar daarnaast zijn ook nogsteeds heel populair: Sophie, Julia en Emma. Bij jongensnamen zie je dat Noah, Finn, James en Levi erg populair zijn en blijven.

Maar, we mogen niet enkel over korte namen praten als we kijken naar de trend. Dubbele namen zijn qua populariteit in opkomst (zie je wel Davey, mochten we ooit een meisje krijgen….).
Wat ook belangrijk blijft voor mensen bij het maken van een keuze qua naam, is de betekenis. Ik zelf vond het leuk om te zien dat Frenkie de betekenis Moedig heeft.

Een voorspelling van de 10 meest populaire babynamen voor 2020, in willekeurige volgorde.

Meisjesnamen
Mila, Saar, Liv, Sophie, Evi, Zoë, Yara, Emma, Nora en Julia.

Jongensnamen
Noah, Levi, Finn, James, Sam, Daan, Milan, Luuk, Mees en Noud,

Een voorspelling van namen die je (weer) steeds vaker gaat zien en horen.

Meisjesnamen
Feline, Fleur, Roos, Lauren, Olivia, Lois, Philou, Guusje, Merel en Bo.

Jongensnamen
Kaj, Jack, Jake, Liam, Sem, Oscar, Jurre, Senn, Deks en Jayden.

Maar, we hebben het nu enkel over typische jongensnamen en meisjesnamen. Maar tegenwoordig kunnen meisjesnamen ook prima jongensnamen zijn en andersom. Populaire namen hierin zijn: Bobby, Robin, Alex, Teddy, Beer, Dirk, Noah, Sanne, Teun en Daan.

WEES GERUST: DE NAAM PAST BIJ DE BABY!

Wat de keuze ook mag worden: mee in de trend, oud Hollands, dubbele voornaam, korte voornaam of een gender-neutrale naam; het maakt niet uit! Vooraf hebben mensen een bepaald oordeel over namen, maar als een kind eenmaal een naam krijgt bij de geboorte ‘is het gewoon zo’. Jullie kiezen de naam en dit is altijd goed: het past bij jullie kind.

Veel succes met de zoektocht en nog een tip, die mij erg heeft geholpen: schrijf de naam een aantal keer op, dan ziet het er ook weer anders uit. Wel gelijk wegstoppen daarna, voordat je het verklapt.

Liefs, Marilisa